четвртак, 28. новембар 2019.

Misterije žene



U današnje vreme, u našoj kulturi žene zaista imaju poseban zadatak. On se sastoji u tome da potpuno prihvate svoju žensku prirodu, da nauče da poštuju sebe i izvidaju duboku ranu ženstva. Radi se o veoma važnom unutrašnjem putovanju čiji je cilj potpuno uravnoteženo i celovito ljudsko biće. Kao i većina drugih, ni viteško putovanje žene nije lako, jer na njemu nema vidljivih putokaza, a ni vodiča. Ne postoji mapa, navigacijska karta, niti utvrđen datum polaska. Ne radi se o pravolinijskom putu. To je putovanje koje retko pobira pohvale od strane spoljašnjeg sveta, štaviše - spoljašnji svet se u njega obično meša i ometa ga.

Put započinje tako što viteškinja kreće u potragu za svojim identitetom. Ovaj „zov" se ne javlja u određenom starosnom dobu, već onda kada staro „ja" postane neprikladno. To se može dogoditi u mladosti, kada devojka napusti dom da bi pohađala fakultet, zaposlila se, krenula na putovanje, ili započela ljubavni odnos. A može da se dogodi i u srednjem dobu, ako se žena razvede, ako se vrati starom poslu ili promeni posao, ako nastavi školovanje ili nenadano zatekne prazno porodično gnezdo. Ili se naprosto dogodi u bilo kom trenutku kada žena shvati da je ono za šta je smatrala sebe izgubilo svaki smisao. Početna etapa putovanja podrazumeva odbacivanje onih delova ženstva koje nose predznak pasivnosti, popustljivosti i neplodotvornosti.
Žene koje žele uspeh u svetu muškaraca često biraju ovaj put s ciljem da razbiju taj mit. One nastoje da dokažu kako umeju da razmišljaju, kako mogu da budu istrajne i emocionalno i finansijski nezavisne.


I tako naša viteškinja navlači na sebe oklop, opasuje mač i pojahuje najbržeg ata da bi krenula u ljuti boj. Na kraju se dokopava blaga: diplome, titule, novca, autoriteta. Muškarci joj se značajno osmehuju, tapšu je po leđima i čestitaju učlanjenje u njihov klub. Nakon izvesnog perioda uživanja u pogledu koji se pruža sa vrha, pošto je uspešno savladala sve prepreke i možda uspela da usput ostvari i porodičan život, ona počinje da se pita: 
„Pa dobro, stigla sam tamo gde sam htela, a šta sada?"

A onda traga za novim izazovom, vrebajući priliku da napreduje dalje u firmi, da uzme učešća u svakom novom društvenom događanju i ispuni svaki slobodan trenutak radom. Više ne zna kako da se zaustavi i kaže ne, osećajući krivicu pri samoj pomisli da bi mogla razočarati one kojima je potrebna.
Postignuće se pretvorilo u neku vrstu ovisnosti, pošto se na krilima novostečene moći vinula u neslućene visine. Istovremeno, upravo u ovoj fazi putovanja žena obično počne da oseća kako možda gubi kontakt sa samom sobom, ili je iznenada zadesi kakva fizička bolest ili nesreća. 
Tada stane da se pita: „Čemu sve ovo? Postigla sam sve što sam sebi zacrtala, a osećam se prazno. 
Zbog čega me nagriza osećanje usamljenosti i praznine? 
Zašto se osećam prevarenom? Šta sam to usput izgubila?"


U nastojanju da odagna negativne asocijacije u vezi sa ženstvom, naša žena-vitez je narušila svoju unutrašnju ravnotežu i doživela prve povrede i lomove. Ona sada zna da razmišlja logično i obavlja poslove efikasno, ali je zbog toga morala da žrtvuje svoje zdravlje, snove i intuiciju. Uz to je možda prekinula odnos sa svojom najdubljom suštinom, sopstvenom ženskom prirodom. Na kraju oseća žal zbog nestanka telesne mudrosti, nedostatka vremena za bavljenje porodicom i kreativnim poduhvatima, zbog kidanja dubljih prijateljskih odnosa sa drugim ženama ili nemogućnosti da doživi sebe kao „malu devojčicu".

O univerzalnom ženskom iskustvu: pošto je raskrstila sa starim predstavama o sebi, žena postaje izgubljena, pometena i duboko potištena, da bi u tim mračnim dubinama okrila novo ja. Duševni slom tako postaje duhovni proboj.

 odlomci iz knjige Misterije žene



Нема коментара:

Постави коментар

Poziv na Prenos Znanja

Poziv na  Prenos Znanja Već nekoliko godina se bavim temom Slavenske gimnastike koju neki od skoro znaju kao Bereginje. S obzirom ...